Hoe schrijf ik een goede reisblog?
Een reisblog schrijven is hartstikke leuk om te doen. Je schrijft over jouw ervaringen, geeft reistips en inspireert de lezer ook te gaan reizen.
Een goede reisblog schrijven is niet voor iedereen weggelegd. Ik zeg niet dat schrijven moeilijk is, maar er is wel gevoel voor woordenschat en grammatica vereist. Niet dat de blogs perfect hoeven te zijn, maar blogs moeten wel overzichtelijk en netjes zijn.
In deze blog geef ik 10 tips om een goed verzorgde reisblog te schrijven.
1 | Leer boeiend te schrijven
Stel jezelf tijdens het schrijven continue de vraag hoe je iemand meeneemt in jouw verhaal. In principe moet de lezer het verhaal onbewust visualiseren. Dat lukt alleen als je op een boeiende en motiverende manier leert schrijven.
Voornamelijk bij het beschrijven van bezienswaardigheden is het belangrijk om vlot te schrijven en de schrijver mee te nemen naar de locatie waar je over schrijft. De beste manier om de juiste schrijftaal te hanteren is door de reis voor jezelf te visualiseren en de reis stap voor stap te beschrijven. Focus je in het begin niet teveel op schrijffouten en interpunctie. Schrijf in de flow en lees de blog later terug om kleine fouten te verbeteren.
Wat maakt dat de lezer een bepaalde bezienswaardigheid niet mag missen? En hoe kun je ervoor zorgen dat de lezer na het lezen van jouw blog gemotiveerd is geraakt om de wereld te verkennen? Dat kan alleen als jij in een geïnspireerde flow met ziel en zaligheid jouw passie voor het reizen weet te beschrijven.
2 | Schrijf de blog in een duidelijke taal
Als je een blog vanuit een bepaalde passie schrijft, en dan heb ik het niet zozeer over jouw passie voor schrijven, maar wel over jouw passie voor het reizen, dan ben je waarschijnlijk zeer zelfverzekerd over jouw standpunten. Het is immers hetgeen waar je voor leeft. En er is niks zo prettig als een blog waarin de schrijver duidelijk is. De zinnen die je beschrijft moeten geen twijfel uitstralen. Jij schrijft iets omdat jij vindt dat het zo is en of de ander daar bij aansluit ja of nee is niet jouw probleem.
Daarnaast lezen blogs met korte en krachtige zinnen het lekkerste weg. Draai er niet omheen en gebruik weinig woorden om een zin duidelijk te maken. ‘’Ik zou op zich niet heel erg snel kiezen voor een reis naar Australië’’ leest minder vlot weg dan ‘’een reis naar Australië heeft niet mijn voorkeur.’’.
Ook bij het beschrijven van reistips is het verstandig kort en krachtig te schrijven. Schrijf waar het op staat. Wat zijn jouw tips en wat zijn jouw ervaringen? Gebruik in een verzorgde Nederlandse taal zo min mogelijk woorden om zinnen duidelijk te maken.
Schrijf daarnaast dat wat de lezer wil weten. In de blog ‘’hoe moet ik een backpack schoonmaken?’’ zijn jouw ervaringen in Thailand niet relevant. De bezoeker wil immers weten hoe je een backpack moet schoonmaken.
In de blog ‘’hoe is het om op Curaçao te werken en te wonen’’ zijn jouw ervaringen echter een stuk interessanter, omdat de lezer graag wil weten wat jij van Curaçao vond, zodat hij of zij daardoor de afweging kan maken óók op Curaçao te gaan wonen.
3 | Goede interpunctie en grammatica is belangrijk
Als je reisblogs gaat schrijven, dan is het voornamelijk belangrijk dat je op een leuke en interessante manier schrijft. Je hoeft niet pietluttig te zijn over hele kleine grammaticale fouten.
Toch is het belangrijk kennis te hebben van de Nederlandse taal. In de basis hoor je te weten wanneer je ‘dt’ gebruikt en wanneer niet. Zinnen moeten logisch bij elkaar geschreven worden om er een soepel verhaal van te maken.
4 | Gebruik korte alinea’s
Duidelijke en korte zinnen zorgt voor een duidelijke blog. Dit zelfde geldt voor korte en krachtige alinea’s. Maak je statement duidelijk in een bepaalde alinea en druk vervolgens op enter. Zorg voor voldoende witregels om de blog overzichtelijk te houden voor de lezer.
5 | Maak gebruik van tussenkoppen
Gebruik in de blog tussenkoppen om de lezer duidelijk te maken waar de volgende alinea’s overgaan. Hierdoor wissel je lappen met tekst af door in het design grotere en dikgedrukte titels te gebruiken.
Tussenkoppen zijn daarnaast belangrijk om zichtbaar te worden in Google. Dat is belangrijk, want dat is tegenwoordig het belangrijkste station om bezoekers op je blogs te krijgen. Denk dus goed na over tussenkoppen en gebruik zinnen die door jouw toekomstige bezoeker als zoektermen worden gebruikt in Google.
6 | Zorg voor een duidelijke structuur
Schrijf in de blog niet van de hak op de tak. Behandel een bepaald punt en ga vervolgens in een nieuwe alinea met bijbehorende tussenkoppen naar het volgende punt.
7 | Leer van andere blogs, artikelen en boeken.
Het leuke van schrijven is dat iedereen een eigen schrijfstijl heeft. Ik geef in deze blog wel tips, maar wil dat je deze tips slechts als indicatie gebruikt. Uiteindelijk is het belangrijk om bij je eigen schrijfstijl te blijven.
Door jouw stijl te verbeteren is het aan te raden andere blogs, boeken en artikelen te lezen. Hierdoor vergroot je jouw Nederlandse woordenschat.
Ik merk het verschil voornamelijk bij blogs die ik pakweg 2 jaar geleden heb geschreven. Daar beschrijf ik zinnen die ik vandaag de dag nooit zou gebruiken.
8 | Gebruik afbeeldingen voor de visualisatie
Een blog moet goed geschreven zijn, maar het moet er ook interessant en speels uitzien. Door relevante afbeeldingen bij de blog te gebruiken maak je de blog visueel.
Het mooiste is om eigen foto’s te gebruiken. Als je deze foto’s echter niet hebt, dan zijn er gegarandeerd passende foto’s op websites als Pixabay, Unsplash en Pexels te vinden. De foto’s op deze websites zijn gratis te gebruiken voor welke doeleinden dan ook.
Het is wel belangrijk scherpe foto’s te gebruiken. Je hoeft heus geen topforograaf te zijn, maar foto’s waarbij je de pixels kunt tellen zijn een no-go.
9 | Probeer je in de blog niet te haasten
Schrijf niet om het schrijven en schrijf ook niet omdat je zo snel mogelijk vindbaar wil worden in Google.
Schrijf vanuit je passie voor het reizen en vanuit je enthousiasme om daar over te schrijven. Doe dit met alle geduld die je hebt.
Lukt het je vandaag niet om een goede blog te schrijven? Probeer het morgen weer!
Sluit je daarna af van de buitenwereld om zoveel mogelijk inspiratie op te doen. Dat betekent: geen social media, geen telefoon en geen andere afleidingen. Alleen jij, je toetsenbord, goede koffie en muziek.
10 | Blijf bij jezelf
And last but not least: blijf bij jezelf. Schrijf vanuit jouw ervaringen. Wees niet geforceerd een expert, maar laat je kwetsbaarheid zien. Dat maakt je blog uniek en niet één van de miljoenen andere blogs op het internet.
En als je het over unieke reisblogs hebt, maak dan geen gebruik van ChatGPT. Of anders gezegd: laat Chat GPT niet leidend zijn. Ter ondersteuning kun je het natuurlijk goed gebruiken.
Vindbaar worden met je blog
Nadat je je blog hebt geschreven wil je natuurlijk vindbaar worden met je blog. Want ook al vind je schrijven leuk, je wil voorkomen dat alleen je moeder en je oma je blog leest.
Je moet je blog dus optimaliseren.
Dat betekent dat je bij het schrijven van een reisblog rekening moet houden met SEO, zoals:
- Zoekwoorden gebruiken in je titels en tussenkoppen (waar ik het al over heb gehad in dit blog);
- Afbeeldingen moet optimaliseren;
- Een goede URL;
- Een goed ingevulde meta-description;
- Het opbouwen van een goede linkstructuur.