
Moet je bij een podcast een gesprekspartner hebben?
Nee, je hoeft echt niet per se een gesprekspartner te hebben bij je podcast. Maar, het ligt er wel aan wat je doel is, wat voor type podcast je voor ogen heb en wat bij je past.
In dit blog neem ik je mee in de afwegingen en wil ik je laten zien dat je de drempel voor je eigen podcast lager kan maken. Er is namelijk geen rode draad voor een podcast. Dus of je het nu alleen doet of met een gesprekspartner, er is geen goed of fout.
Samen podcasten: je hoeft geen interviewer te zijn
Misschien denk je dat je een interviewer moet zijn of vind je dat je niet goed bent in het stellen van vragen en eerlijk is eerlijk: dat hoeft ook helemaal niet.
Een podcast hoeft niet per se een talkshow te zijn waarin jij als presentator gasten ontvangt. Het mag natuurlijk wel, zeker als je graag in gesprek gaat met anderen, of als je in je netwerk veel interessante mensen kent waarmee je een interessant gesprek kunt voeren. Maar het is geen vereiste voor een succesvolle podcast.
Sterker nog, sommige van de sterkste podcasts zijn juist solo-podcasts. Podcasts waarin iemand simpelweg zijn of haar verhaal vertelt zonder poespas en zonder gesprekspartner.
Waarom solo-afleveringen juist krachtig kunnen zijn
Laat ik even een voorbeeld geven. Stel, je bent een coach, trainer of expert in een bepaald vakgebied. Dan kun je ontzettend veel waarde delen vanuit jezelf. Denk aan ervaringen, inzichten, fouten die je hebt gemaakt, lessen die je hebt geleerd. Dingen waar je doelgroep echt iets aan heeft.
En nee, daar hoef je geen ander persoon tegenover je te hebben om het interessant te maken.
Solo-podcasts voelen vaak persoonlijker. Je praat rechtstreeks tegen je luisteraar. Alsof je even met iemand aan de keukentafel zit en dat is in mijn ogen super sterk. Als mensen bij je aanhaken, dan ben je binnen en dat is waarde die je niet zomaar uit een ''interview'' haalt.
Content maken zonder gedoe?
Wil jij ook consistent online zichtbaar zijn, maar heb je geen zin (of tijd) om zelf te schrijven?
Ik help ondernemers met blogs, nieuwsbrieven en social media posts, allemaal op basis van één podcast of spraakmemo.
Je hoeft alleen maar te praten, ik regel de rest.
Maar een gesprek kan ook juist verdieping geven
Tegelijkertijd kan een goede gesprekspartner veel toevoegen. Zeker als je iemand uitnodigt die een aanvulling is op jouw verhaal, of iemand die jou uitdaagt om verder te denken dan je eigen bubbel.
Maar het gesprek moet wel ergens over gaan. Een interview puur om het interview, zonder een doel, voelt vaak saai aan. Als je een verplicht gesprek moet voeren waar alleen maar beleefd wordt geknikt, dan sla je in mijn ogen de plank een beetje mis.
Als je met iemand in gesprek gaat, zorg dan dat het gesprek ook echt iets toevoegt. Snij onderwerpen aan bij het verhaal die je graag naar buiten wil brengen. Zorg voor een fijne interactie en laat je partner zijn of haar expertise delen.
Samen of alleen podcasten: wat past bij jou?
Misschien wel de belangrijkste vraag van allemaal: wat past bij jou als ondernemer en als persoon?
Ben jij iemand die makkelijk praat, graag je gedachten deelt en het fijn vindt om een verhaal in je eentje te vertellen? Dan is een solo-podcast misschien wel precies wat bij je past.
Of ben je iemand die juist energie haalt uit gesprekken, die het leuk vindt om door te vragen, nieuwsgierig is naar andere perspectieven? Dan kun je daar ook volop mee experimenteren.
Je hoeft trouwens ook niet te kiezen. Je kunt prima een mix maken van solo-afleveringen en gesprekken. Zo hou je het afwisselend voor jezelf en voor je luisteraar.
Nogmaals, er is geen goed of fout!
En als je denkt: “maar wie zit er op mij te wachten?”
Even een zijstapje, want deze gedachte hoor ik zo vaak terug bij ondernemers die willen starten met een podcast...
Kijk, het punt is niet of jij de enige bent met jouw verhaal. Het punt is dat jij de enige bent die het vertelt op jouw manier. En dat is waar mensen op aangaan.
Dus laat je niet tegenhouden door het idee dat je eerst “iemand moet interviewen” om interessant te zijn. Je hebt een verhaal te vertellen, omdat je een bedrijf bent gestart op basis van de dingen die je hebt meegemaakt of omdat je ongelofelijk veel vakkennis hebt.
Als je dat weet over te brengen, dan haken mensen echt veel sneller bij je aan. En zeker als je begint met podcasten, dan moet je gewoon gaan praten en je niet gaan focussen op de perfecte eerste podcast, want dat komt alleen maar geforceerd en statisch over.
Nog even praktisch: wat is makkelijker starten?
Laten we eerlijk zijn: starten met een solo podcast is in de praktijk vaak eenvoudiger. Je hoeft niemand te plannen, geen afspraak te maken, geen techniek op te tuigen voor twee microfoons. Je kunt gewoon beginnen en opnemen wat je te vertellen hebt.
Daarom raad ik ondernemers die net beginnen vaak aan om eerst solo te starten. Je leert jezelf kennen achter de microfoon en daarmee ontwikkel je je verhaal.
En wat als je interviewt, maar zelf weinig zegt?
Een valkuil die ik ook nog even wil noemen: sommige ondernemers beginnen met interviews, maar durven zelf nauwelijks hun verhaal te doen.
Ze voelen zich vooral de host en dat is prima, je hebt niet voor niets een gesprekspartner uitgenodigd, maar vergeet niet dat jouw podcast ook jouw podium is. Het kan juist interessant zijn om samen de interactie aan te gaan en je eigen expertise en kennis te delen met de expertise en kennis van je gesprekspartner.
De gulden middenweg: pratend bloggen
Twijfel je nog steeds? Wil je wel iets maken, maar voelt een podcast nog als een grote stap?
Dan kun je ook beginnen met iets wat ik ‘pratend bloggen’ noem. Gewoon je verhaal inspreken, alsof je een blog vertelt. Je hoeft het niet als podcast te publiceren, maar je levert mij je audio aan, en ik maak er een blog van (helemaal in je eigen tone of voice).
Het mooie hieraan is dat je wel de vrijheid van spreken hebt, maar je hoeft nog niet de stap te zetten naar een podcastkanaal.
Of wil je juist wel iets met je podcast (en daarmee je een contentmachine creëren)?
Dan help ik je graag. Jij spreekt je podcast in, ik doe de rest.
- Ik monteer en publiceer je podcast professioneel.
- Ik transcribeer je podcast naar tekst.
- Ik schrijf een blog in jouw tone of voice op basis van jouw podcast.
- En ik maak er ook nog social posts, snippets en nieuwsbriefteksten van.
Het voordeel is dat je met alleen podcasten je hele marketing in beweging kan zetten en online bereik kan creëren.
Wil je weten hoe dat werkt? Of wil je direct een gratis online kennismakingsgesprek inplannen?