
Je eerste podcast opnemen: 5 twijfels die je mag loslaten
Je denkt erover na om een podcast te starten, maar het idee blijft altijd hangen en je stelt het al een lange tijd uit. Misschien zeg je tegen jezelf dat je er even over na moet denken of dat je voor jezelf nog even moet uitzoeken hoe of wat.
Is dit herkenbaar?
Je bent niet de enige. Ik zie in de praktijk veel ondernemers die het spannend vinden om letterlijk hun eigen stem laten horen. Veel ondernemers hebben het gevoel dat podcasten iets groots en technisch is en dat je voor een podcast een gesprekspartner moet hebben (wat het nog spannender maakt).
Maar wat als ik je zeg dat het helemaal niet spannend is? En dat je ook helemaal geen gesprekspartner of dure microfoon nodig hebt?
In dit blog deel ik 5 twijfels en waarom je deze twijfels mag loslaten zodat je heel simpel aan je eerste podcast kan beginnen.
Twijfel 1: “Ik weet niet wat ik moet zeggen.”
Veel ondernemers weten niet wat ze moeten vertellen in een podcast.
En het gebeurt niet alleen met een podcast hoor, ook bij het schrijven van blogs lopen ondernemers vast wat ze moeten schrijven.
En ergens is dat logisch. Voor jou zijn de dingen namelijk vanzelfsprekend. Jij bent immers de ondernemer die verstand heeft van je vak. Het is echter de kunst om je vakkennis te vertalen in Jip en Janneke taal.
Als je op deze manier kunt denken, dan wordt het ook ineens makkelijk om onderwerpen voor je podcast te bedenken.
- Wat vertel je dagelijks aan je klanten?
- Wat vind je belangrijk in je werk?
- Wat zijn veelgestelde vragen en hoe kun je deze beantwoorden?
- Wat is probleem nummer 1 van je potentiële klant?
Geloof mij, je kunt met gemak aan onderwerpen komen voor je podcast.
Content maken zonder gedoe?
Wil jij ook consistent online zichtbaar zijn, maar heb je geen zin (of tijd) om zelf te schrijven?
Ik help ondernemers met blogs, nieuwsbrieven en social media posts, allemaal op basis van één podcast of spraakmemo.
Je hoeft alleen maar te praten, ik regel de rest.
Twijfel 2: “Mijn stem klinkt raar.”
We hebben allemaal weleens een video of een spraakmemo van onszelf gehoord waarvan we het niet prettig vonden om het terug te kijken of te luisteren.
Logisch, dat hoort er ook een beetje bij. Het is gek om je eigen stem te horen. Je hoort jezelf in je hoofd immers anders dan in een opname. Maar geloof mij, hier ga je aan wennen.
En zeg eens eerlijk: hoevaak vind je de stem van iemand in een podcast verschrikkelijk om naar te luisteren? Ik bedoel maar, dat gebeurt maar zelden. Jij vindt dus zelf dat je stem raar klinkt, maar dat zegt niks over of het ook waar is ja of nee.
Je luisteraars gaan wennen aan je stem en dat maakt podcasten zo mooi. Het wordt herkenbaar en persoonlijk en persoonlijke marketing is in deze wereld erg belangrijk.
You being you.
Twijfel 3: “Ik ben niet technisch genoeg.”
Een andere redenen waarom veel ondernemers nog niet podcasten, is omdat ze denken dat ze technisch moeten zijn. Ze hebben het gevoel dure microfoons te moeten kopen en te installeren, dat ze in een dure studio moeten zitten, ingewikkelde software nodig hebben en de podcast professioneel moeten monteren.
Maar dat hoeft helemaal niet.
Je kunt letterlijk met je telefoon en een eenvoudige microfoon van een paar tientjes beginnen met je podcast.
En je gaat zien dat hoe meer ervaring je opdoet, hoe professioneler je wordt.
Twijfel 4: “Maar wie zit er nou op mij te wachten?”
Ook zo’n gedachte die veel ondernemers tegenhoudt. Je denkt dat je eerst een expert moet zijn of dat je pas iets mag delen als je alles zeker weet.
Maar luister, je hoeft niet de beste te zijn en je hoeft ook niet alles te weten. Keer terug bij de kern en vraag je af waarom je je bedrijf bent begonnen. Je hebt een eigen unieke kijk op je werk. Spreek deze unieke kijk uit en mensen haken bij je aan.
Ik vind het zelf ook lastig, maar soms is het essentieel om niet zoveel na te denken en gewoon te gaan.
Twijfel 5: “Een podcast: en nu?”
Je hebt een podcast opgenomen en je vraag je af: wat nu?
Snap ik.
Je bent opzoek naar het doel van een podcast.
Een podcast maakt je verhaal persoonlijk. Mensen horen je stem, herkennen zich in wat je te vertellen hebt en haken vroeg of laat bij je aan. Het is dus zonder twijfel een manier om aan potentiële klanten te werken.
Maar wat als je van je podcast ook content maakt voor al je andere marketing?
Van één podcast kan je superveel content maken:
- Een blog (via transcriptie).
- Social media berichten voor je Instagram en/of TikTok.
- Een nieuwsbrief met de kern van je podcastaflevering.
- Een LinkedIn-post.
- Snippets voor Instagram of TikTok.
Ik vind het leuk om je te vertellen dat ik je daarbij kan helpen. Op deze manier kun jij je focussen op enkel en alleen het inspreken van je podcast. Door dat te doen hebben we meteen de kern te pakken voor je hele marketing.
Nieuwe content maken op basis van één podcast
Jij spreekt de podcast in, ik zet je podcast om in een transcript om er vervolgens een blog, social media post (met snippets), nieuwsbrief en LinkedIn post van te maken. En dat allemaal met de input uit jouw podcast.
Jij kunt gewoon gaan praten (wat veel makkelijker en natuurlijker is dan schrijven) en daarmee werk je meteen aan een doorlopende stroom voor je marketing.
Wil je weten hoe dat werkt? Of wil je direct een gratis online kennismakingsgesprek inplannen?