Hoeveel tijd kost het om een podcast te maken?
Podcasten
Jelrik Stevens
Podcasten
03/25/2025
5 min

Hoeveel tijd kost het om een podcast te maken?

03/25/2025
5 min

Als je een drukke ondernemer bent, dan is ‘tijd’ waarschijnlijk je meest kostbare bezit. Je bent al blij als je toekomt aan je eigen werk, laat staan dat je ook nog podcasts moet opnemen, bewerken en het daarna moet publiceren.

Dus ik snap heel goed dat je twijfelt over het opnemen van podcasts, omdat je misschien het gevoel krijgt dat het veel tijd kost. De vraag is alleen: kost het ook echt veel tijd? In dit blog geef ik daar in het kort een antwoord op en licht ik toe wat je ervoor terugkrijgt.

Tijd = energie

We zeggen vaak dat we geen tijd hebben om iets doen, maar hebben we het dan eigenlijk niet over energie? Want misschien dat iets in theorie weinig tijd kost, toch kan het voelen alsof je het energie leeg slurpt en dat het daardoor als een last is gaan voelen.

Dus als podcasten je leuk lijkt, maar je tegelijkertijd niet nog meer aan je marketing wil doen, dan gaat het helemaal niet over het aantal minuten dat je met een podcast bezig bent. Het gaat erom dat je het met plezier kan blijven en dat je het op een manier kan doen die licht aanvoelt en bij je past.

En ik kan je vertellen: dat kan. Maar dan moet je het slim aanpakken (en daar kan ik je mee helpen).


Je podcast omzetten in een blog

Content maken zonder gedoe?

Wil jij ook consistent online zichtbaar zijn, maar heb je geen zin (of tijd) om zelf te schrijven?

Ik help ondernemers met blogs, nieuwsbrieven en social media posts, allemaal op basis van één podcast of spraakmemo.

Je hoeft alleen maar te pratenik regel de rest.

Ontdek hoe het werkt >


Hoeveel tijd ben je ongeveer kwijt aan een podcast?

Dat hangt natuurlijk een beetje af van hoe je het aanpakt. Er zijn namelijk veel factoren die bepalen hoelang je met iets bezig bent. Hoeveel ervaring heb je met podcasten? Heb je verstand van monteren of niet? En niet onbelangrijk: hoelang wil je dat je podcast duurt? Er is natuurlijk geen vaste tijd voor een podcast. De duur van je podcast hangt simpelweg af van hoelang je het inspreekt.

Laten we even uitgaan van een podcast van ongeveer 15-20 minuten. Een beetje de lengte waarin je iets kunt uitleggen, delen of vertellen zonder dat het een hele show wordt. En laat ik benadrukken dat je prima een podcast kunt beginnen die ongeveer 15-20 minuten duurt. Dat kan ook gewoon helemaal alleen en daar heb je geen gesprekspartner voor nodig.

Grofweg ziet het er zo uit:

  • Voorbereiding (15-30 min): even nadenken waar je het over wilt hebben en een paar steekwoorden op papier zetten.
  • Opnemen (20-30 min): hangt ervan af hoe soepel het gaat, of je veel overnieuw doet, of je de opname in één keer opneemt.
  • Montage (30-60 min): als je dit zelf doet, kost het vaak wat tijd om alles netjes te maken. Denk aan intro, outro, knipwerk. 
  • Publicatie (10-15 min): aflevering uploaden, titel en omschrijving schrijven, publiceren op je platform (zoals Springcast of Spotify).

Dus totaal ben je, als je alles zelf doet, ergens tussen de 1,5 en 2,5 uur bezig per aflevering.

Ik wil alleen nogmaals benadrukken dat het van veel factoren afhangt. Als je een klein beetje begrijpt hoe je een podcast moet monteren, dan heb je daar echt geen uur voor nodig. 

Podcast montage en publicatie laten uitbesteden

Je kunt zelf aan de slag om je podcast te monteren en te publiceren, maar de vraag is hoe slim dat is. Je kunt het ook laten uitbesteden. Dan weet je zeker dat het goed geregeld wordt en je kunt doen wat je het liefste doet: praten over je vak, je ideeën en je visie. Dat is dan het enige waar je je op hoeft te focussen.

Het is precies wat ik voor ondernemers doe. Ik help ondernemers met montage en publicatie van de podcast. Jij spreekt alleen de podcast in, zodat je helemaal je eigen tone of voice en visie met de buitenwereld kan delen.

Ik zorg in de basis voor een gelikte intro en outro, haal overmatig veel stiltes uit je podcast, richt je podcast-kanalen in en publiceer je podcasts vervolgens online, zodat je consistent zichtbaar blijft.

Wat levert uitbesteding je nog meer op?

Ik geloof dat ondernemers veel efficiënter met marketing om kunnen gaan. Vaak hebben we het gevoel dat we verschillende marketingkanalen hebben (zoals Instagram, de mail, Facebook ads, LinkedIn, podcasts, blogs op je website) en dat je voor al deze kanalen telkens nieuwe content hoeft te bedenken. En dat is helemaal niet nodig en het is daarnaast ook inconsistent.

Is het niet veel makkelijker om je focus te verleggen op één marketingkanaal, zodat je vanuit die basis content kunt creëren voor de rest van je marketing?

Dus stel, je focust je op goede onderwerpen voor een podcast en vervolgens gebruik je je podcast als richtlijn voor je hele marketing. En dat is precies waarmee ik je wil helpen.

Jij spreekt een podcast in en dat levert je vervolgens dit op:

  • Een goed gemonteerde podcast op Spotify, Apple en andere kanalen
  • Een blog die SEO-proof is, geschreven in jouw tone of voice
  • Een LinkedIn-post (op maat geschreven)
  • Een nieuwsbrieftekst die je 1-op-1 kunt uitsturen
  • 3-5 social snippets voor Instagram of TikTok

En dat alles vanuit één podcast. En het fijne hieraan is dat je je marketing al pratend kunt uitvoeren. En praten over ons vak doen we immers het liefst, toch? Dit is zeker een voordeel als je helemaal niet van schrijven houd of helemaal zenuwachtig wordt van werken achter je laptop.

Met andere woorden: door 1 podcast in te spreken staat je marketing voor die week of maand. En dat is dus niet alleen slim voor je zichtbaarheid, maar ook gewoon praktisch in je planning.

Hoeveel tijd kost het om een podcast te maken?

En wat nou als je het helemaal zelf wil doen?

Dan is dat natuurlijk ook helemaal prima. Maar dan is het slim om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Hier een paar tips:

  • Gebruik een simpele microfoon: bijvoorbeeld de Samson Q2U of een soortgelijke USB-microfoon (vaak nog goedkoper). Goed geluid, makkelijk aan te sluiten.
  • Neem op in een rustige ruimte: met wat zachte meubels of gordijnen, zodat je geen galm hebt.
  • Gebruik eenvoudige opname-tools: zoals Riverside, Zencastr of gewoon de dictafoon op je telefoon.
  • Werk met een vast format: begin je podcast altijd met een korte intro, dan het onderwerp en eindig met een call-to-action. Dat helpt je om sneller op gang te komen.
  • Accepteer dat het niet perfect hoeft: mensen luisteren naar jou, niet naar een radiostem of gelikte show. 

Tot slot: wat wil je met je podcast bereiken?

Als je podcasten ziet als een extraatje, dan voelt het al snel als te veel. Maar als je het ziet als dé manier om consistent zichtbaar te zijn, zonder dat je daarvoor elke dag iets moet verzinnen, dan wordt het een stuk lichter allemaal.

Dan is 20 minuten per week ineens niet zoveel. Zeker niet als je weet wat je ermee kunt doen en weet dat het je overzicht, structuur en een flow in je marketing geeft.

Dus: hoeveel tijd kost een podcast?

Dat hangt af van je skills, de lengte van je podcast en hoeveel tijd je er zelf in wil steken. Feit is, als je gebruik zou willen maken van mijn diensten, dan bespaar je een hoop tijd en ben je hooguit twee uur per maand kwijt aan podcasten.

En mocht je met mij willen samenwerken, dan krijg je van mij een eerste podcast cadeau om te kijken of het bij je past.

Wil je weten hoe dat werkt? Of wil je direct een gratis online kennismakingsgesprek inplannen?

Ontdek hoe het werkt >>           Plan gratis kennismaking

Reacties
Categorieën