5 redenen om te gaan podcasten
Podcasten
Jelrik Stevens
Podcasten
03/30/2025
9 min

5 redenen om te gaan podcasten

03/30/2025
9 min

Waarschijnlijk wil je als ondernemer nog meer zichtbaar zijn dan je nu al bent. Op die manier kun je je verhaal met de wereld delen en op termijn meer klanten aantrekken. Maar op het moment dat je content wil maken, dan loop je vast. Er zijn namelijk duizend dingen die je aandacht vragen en als je dan eindelijk tijd hebt voor nieuwe content, dan weet je niet waar je moet beginnen. Bloggen voelt als moeten en social media kost je veel tijd, zonder dat het echt iets oplevert.

Maar heb je weleens nagedacht over podcasten? Podcasten is namelijk een toegankelijke manier om nieuwe content te maken. En het leuke van podcasten is dat het je relatief weinig tijd kost. Maar waarom zou je gaan podcasten? Wat levert het je op en wat zijn er de voordelen van?

In dit blog deel ik vijf redenen waarom je moet gaan podcasten en hoe het podcasten je verder gaat helpen. Ik laat je zien dat podcasten je marketing makkelijker en consistenter maakt. En dat niet alleen, als je wil kan ik je helpen om op basis van je podcast een doorlopende stroom van nieuwe content voor je marketing te maken. Maar daar kom ik nog op terug.

Waarom content maken belangrijk is voor je zichtbaarheid

Ik kom even terug op het stuk over content maken.

Als je zichtbaar wil zijn als ondernemer en met je bedrijf, dan ontkom je er niet aan om content te maken. En dat kan op allerlei soorten manieren, namelijk met:

  • Blogs (en je website in het algemeen)
  • YouTube video's
  • Instagram (stories, posts, reels)
  • TikTok
  • Nieuwsbrieven
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Podcasts
  • Ebooks
  • Online cursussen

Content maken is de manier om online je verhaal te vertellen, je expertise te laten zien en je doelgroep te bereiken en als dat allemaal goed uitpakt, dan levert het je autoriteit op en uiteindelijk ook nieuwe klanten.

Maar veel ondernemers maken het zichzelf onnodig moeilijk. Ze denken dat zichtbaar zijn en blijven alleen lukt als je iedere week blogs schrijft, dagelijks op LinkedIn post of uren stopt in video's opnemen en monteren. En natuurlijk draagt het bij aan je zichtbaarheid en word je er uiteindelijk ook op gevonden, begrijp me niet verkeerd.

Maar weet ook dat het anders kan. Ik ben zelf groot voorstander van podcasts, omdat je met een podcast letterlijk je stem kan laten horen. Podcasten is super toegankelijk, omdat je er geen dure microfoons, de techniek of dure camera's voor nodig hebt. Daarnaast kun je gewoon praten en met enthousiasme over je bedrijf vertellen en ondernemers vinden het vaak makkelijker om te praten, dan dat ze op een laptop een blog moet bedenken.

Helaas stellen veel ondernemers het podcasten uit en dat is echt eeuwig zonde.

Waarom podcasten de makkelijkste manier van content maken is

Podcasten is wat mij betreft de meest laagdrempelige manier om content te maken. Maar veel mensen zijn nog teveel bezig met randzaken als het over podcasten gaat: ze hebben het idee dat je een gesprekspartner moet hebben, ze weten niet over welke onderwerpen ze moeten praten, ze hebben het gevoel dat er dure microfoons nodig zijn en denken dat je er een dure studio voor af moet huren.

Maar dat is helemaal niet nodig.

Het leuke van podcasten is dat je op een authentieke manier je verhaal kan delen. Podcasten is heel persoonlijk en de luisteraars horen letterlijk je stem. En juist in deze tijd denk ik dat personal branding super belangrijk is.

Dus, het is zonde als je niet begint met podcasten. En om alvast te verklappen hoe als ik je zou kunnen helpen: ik kan op basis van je podcast content maken voor je hele marketing. En het voordeel van dat je podcast de basis is, is dat je visie en je tone of voice in een podcast het beste naar voren komt. 


Je podcast omzetten in een blog

Content maken zonder gedoe?

Wil jij ook consistent online zichtbaar zijn, maar heb je geen zin (of tijd) om zelf te schrijven?

Ik help ondernemers met blogs, nieuwsbrieven en social media posts, allemaal op basis van één podcast of spraakmemo.

Je hoeft alleen maar te pratenik regel de rest.

Ontdek hoe het werkt >


5 redenen om te podcasten

Oké, genoeg gezegd. 

Waarom zou je eigenlijk willen podcasten? Wat zou jou nu in beweging moeten zetten om consistent te gaan podcasten?

Ik deel een aantal redenen.

1. Je maakt content zonder dat je hoeft te schrijven

Veel ondernemers vinden het niet leuk of vinden het lastig om te schrijven. En dat kan meerdere redenen hebben:

  • Allereerst moet je gevoel voor schrijven hebben;
  • Daarnaast moet je het ook nog leuk vinden;
  • En eerlijk is eerlijk: sommige mensen worden gek van uren achter een laptop zitten.

Genoeg reden om niet te gaan bloggen.

Maar met podcasten is dat anders. Daar kun je namelijk lekker gaan praten en hoef je niet na te denken over een goede zinsopbouw, SEO of grammatica. Je kunt gewoon lekker praten zoals je zou praten tegen je klant, je buurman of je collega. Stukken makkelijker en toegankelijker dan blogs of nieuwsbrieven schrijven.

Handige tip

Maak het jezelf alsjeblieft niet zo moeilijk. Neem je podcast op alsof je een voice-memo inspreekt voor je klant. Podcasten is echt stukken makkelijker dan je denkt.

2. Je bouwt vertrouwen en autoriteit op

Mensen kopen tegenwoordig niet alleen een product of dienst van je, ze kopen het algemene plaatje. Het gaat veel vaker weer over de authenticiteit van de ondernemer en het verhaal dat de ondernemer te vertellen heeft. Mensen haken bij je aan, of niet.

Met een podcast bouw je veel makkelijker aan een relatie zonder dat je elkaar gesproken hebt.

Handige tip

Nog een kunst die we helemaal uit het oog zijn verloren: je mag als ondernemer ook gewoon je fouten, je twijfels en je worstelingen delen. Wees kwetsbaar en wees gewoon lekker jezelf als je een podcast opneemt. Dat geef juist vertrouwen!

5 redenen om te gaan podcasten

3. Je bespaart tijd en moeite

Misschien denk je dat podcasten je uren aan tijd en energie gaat kosten.

En dat kan, dat bepaal je namelijk helemaal zelf. Je kunt uren besteden om je podcast perfect in te spreken en het daarna perfect te monteren.

Laat je de perfectie los (wat ik je wil aanraden), dan bespaar je ineens heel veel tijd.

Zeker als je meer kennis gaat opdoen en er routine in krijgt, dan kun je in een uur tijd een podcast hebben gepubliceerd (inclusief inspreken, monteren en publiceren).

En je bespaart daarmee ook tijd en moeite voor de rest van je marketing, omdat je je podcast voor andere marketingkanalen kunt gebruiken.

Ik heb net al geschreven dat ik je daarmee zou kunnen helpen en dat ik op basis van je podcast:

  • Een blog kan schrijven
  • Een LinkedIn post(s) kan schrijven
  • Social media posts kan maken
  • En een nieuwsbrief voor je kan ontwikkelen.

Ik werk met ondernemers die met één podcast hun hele marketing kunnen vullen. Vier podcasts per maand = content voor LinkedIn, Instagram, blogs én hun nieuwsbrief.

Dit noemen we ook wel content repurposing, ofwel het slim hergebruiken van je content.

Het is echt zonde als je podcast in de vergetelheid raakt, terwijl je ongelofelijk veel waarde geeft als je aan het praten bent. Waarde die je maar al te graag in je andere marketing zou willen delen. 

Handige tip

Als je een podcast gaat opnemen, werk dan met een vast format en probeer je daaraan te houden. Bijvoorbeeld: intro → hoofdonderwerp → drie tips → afsluiting.

Zo blijft het overzichtelijk en hoef je niet telkens na te denken over een structuur.

4. Je bereikt mensen op momenten dat zij wél tijd hebben

Een podcast wordt veel bewuster geluisterd dan dat een blog gelezen wordt.

Ofwel, mensen kiezen er bewust voor om een podcast te gaan luisteren en daardoor kun je mensen veel sneller bereiken. 

Een social media wordt vaak vluchtig weg gescrold en een blog wordt of weg geklikt of voor 'later' opgeslagen (maar dat later blijkt er uiteindelijk niet te komen).

Een podcast wordt onderweg naar het werk, tijdens het wandelen, in de sportschool of tijdens het koken geluisterd.

Handige tip

Houd je afleveringen tussen de 15 en 30 minuten. Kort, krachtig en to-the-point werkt het best.

5. Je geeft je bedrijf letterlijk een stem

Tekst is relatief afstandelijk, terwijl je stem authentiek is. Mensen horen je intonatie, je enthousiasme, je twijfel en je kennis over het vak. En dat maakt het verschil.

En in combinatie met tekst is dat een gouden combinatie.

Kijk, bloggen en social media posts zijn uiteraard erg belangrijk voor een sterke marketingstrategie. Je moet ze dus combineren.

Als je echter een Instagram profiel hebt met saaie teksten en stockfoto's, dan haken mensen niet meer bij je aan. Want wie is dan het gezicht achter al die posts? Mensen willen dat tegenwoordig weten en er op basis daarvan een gevoel van krijgen.

Met een podcast hoor je de stem en krijg je een beeld van wie er achter het bedrijf zit. Het is daarmee letterlijk de stem van je bedrijf.

Handige tip

Blijf dicht bij jezelf en voer geen toneelstuk op. Praat zoals je met je klant praten. Hoe spontaner je een podcast opneemt, hoe beter.

Hoe zorg je ervoor dat mensen naar je podcast luisteren?

Hoe zorg je ervoor dat mensen naar je podcast luisteren?

Met alleen het opnemen van een podcast ben je er natuurlijk niet. Als niemand weet dat ie bestaat, dan heb je er niet veel aan. Je maakt de podcast immers niet alleen voor jezelf, toch?

Het begint allemaal bij de inhoud. Zorg er dus voor dat je een podcast opneemt met veel waarde. Dat is het begin.

Daarna is het tijd om de podcast de wijde wereld in te brengen. En dat kan op verschillende manieren.

Wat kan ik allemaal vertellen in een podcast?

Echt heeeeeeeeeel veel.

Ik zie zo vaak dat ondernemers twijfelen over een podcast en niet weten waar ze het over moet hebben.

Maar open simpelweg je ogen en kijk om je heen.

  • Wat vragen je klanten?
  • Waar lopen je klanten tegenaan?
  • Welk antwoord kun jij geven?
  • Welke oplossing kun jij bieden?
  • Wat is je visie op dit gebied?
  • Waar ben jij heilig van overtuigd?

Laat ik een praktisch voorbeeld noemen.

Als je een automonteur bent en je hebt je eigen garage, dan beoefen je een beroep dat gaat over vakmanschap. Je bent technisch ingesteld en je hebt kennis in macht die veel mensen niet hebben. 

Voor jou lijkt het alleen zo vanzelfsprekend. Je vindt veel dingen logisch en het zijn voor jou de basics. Maar onthoud goed: veel mensen hebben werkelijk geen flauw idee wat je doet, hoe je het moet doen en hoe ze iets moeten oplossen.  Dus wat voor jou klein en makkelijk is, dat is voor de ander groot en moeilijk te begrijpen.

Vakmanschap en kennis kun je verkopen in de vorm van content. En dit is slechts een voorbeeld, want welk vak je ook beoefent en of je nu een coach, echtscheidingsadvocaat of marketeer bent, kijk goed om je heen en zie dat er oneindig veel onderwerpen voor je liggen waar je content over kan schrijven spreken.

Waarom je vandaag nog moet beginnen met podcasten

Podcasten is niet ingewikkeld en ook al is het in begin misschien spannend om te beginnen, het is de manier om je verhaal te delen, letterlijk je stem te laten horen, je doelgroep te bereiken en op een efficiënte manier aan je marketing te werken. 

Worstel je met zichtbaar zijn en blijven? Vind je consistentie moeilijk? Vraag je je af hoe je je doelgroep bereikt? Dan is podcasten het antwoord op deze vragen, omdat het juist zo toegankelijk is. Je praat (wat makkelijker is dan schrijven) en het kost weinig tijd (iets wat schaars is).

Mijn naam is Jelrik Stevens en ik kan je helpen met je podcast. Jij spreekt je podcast in en ik:

  • Monteer en publiceer je podcast.
  • Transcribeer je podcast naar tekst.
  • En maak op basis van deze tekst een blog voor SEO (die ik ook op je website plaats en voor je optimaliseer voor Google).
  • En op basis van dit transcript lever ik je social media posts, een nieuwsbrief en een LinkedIn post aan.

Wil je weten hoe dat werkt? Of wil je direct een gratis online kennismakingsgesprek inplannen?

Ontdek hoe het werkt >>           Plan gratis kennismaking

Reacties
Categorieën