
Waar moet je je podcast online zetten?
Met veel enthousiasme heb je je eerste podcastafleveringen opgenomen. Misschien zat je tot laat in de avond achter je microfoon of deed je het heel praktisch tussen je afspraken door. Hoe dan ook, je hebt een podcast opgenomen en daar ben je trots op.
Maar na het opnemen van je eerste podcast stuit je op de volgende vraag: waar moet je je podcast eigenlijk uploaden en online zetten?
Als je gaat Googelen, dan kom je al snel terug in een wirwar aan informatie van verschillende platformen. Spotify, Apple Podcasts, RSS-feed, hosting, distributie, er komen allerlei begrippen voorbij, maar ondertussen staat je podcast nog steeds niet online.
En het is jammer, want je hebt veel tijd en energie in je podcast gestoken en het is jammer als niemand er vervolgens naar luistert. Het is dus belangrijk dat je podcast op een goede plek komt te staan, zodat het niet alleen op een obscure website te vinden is waar niemand ooit komt.
In dit blog ga ik je vertellen waar je je podcast het beste kunt uploaden en online kan zetten.
Wat zijn de meest populaire podcast-apps?
Van alle podcast-apps is het belangrijk om te weten dat 75% van de luisteraars luistert via bekende platform zoals Spotify en Apple Podcasts.
Dat betekent dus ook dat als jij niet zichtbaar bent op deze apps, je driekwart van je potentiële luisteraars mist. En dat wil je natuurlijk niet.
Veel startende podcasters denken dat uploaden naar alleen Spotify of alleen Apple Podcast genoeg is en dat de podcast daardoor vanzelf gevonden wordt. Maar dat is helaas niet het geval. Als je je podcast niet slim verspreidt en van meerdere apps gebruik maakt, dan blijf je podcast gewoon liggen en gaat je podcast uiteindelijk in de vergetelheid raken.
Het verschil tussen publiceren en vindbaar maken
Misschien herken je het wel dat je eindelijk je eerste aflevering hebt geüpload, maar als je enkele weken later naar de statistieken kijkt, dan constateer je dat er nauwelijks iemand naar geluisterd heeft.
Je podcast publiceren is één ding en een belangrijke stap, maar zorgen dat mensen hem vinden is totaal iets anders.
Als je dit niet goed aanpakt, dan:
- Gaat je podcast verloren tussen de miljoenen andere podcasts;
- Verspil je onnodig veel tijd en geld aan verkeerde platforms;
- Loop je je potentiële luisteraars mis, omdat je simpelweg niet zichtbaar bent.
En door dat alles raak je ook nog eens gedemotiveerd. Je hebt het gevoel dat je podcast geen waarde heeft, je zegt tegen jezelf dat andere podcasts veel beter zijn en daardoor geef je de moed op om door te pakken en ervoor te zorgen dat het juist wél een succes gaat worden.
Content maken zonder gedoe?
Wil jij ook consistent online zichtbaar zijn, maar heb je geen zin (of tijd) om zelf te schrijven?
Ik help ondernemers met blogs, nieuwsbrieven en social media posts, allemaal op basis van één podcast of spraakmemo.
Je hoeft alleen maar te praten, ik regel de rest.
Je podcast op meerdere platformen tegelijk uploaden
Er is online zoveel info over podcasten te vinden, dat je al snel door alle microfoons jezelf niet meer ziet (huh). Gaat het niet over het inspreken en het starten van je eerste podcast, dan gaat het wel over montage.
Veel informatie dus. En het zal je niet verbazen, maar door dit blog te lezen krijg je wederom een hoop informatie.
Wat ik veel zie is dat ondernemers denken dat je je podcast handmatig moet uploaden naar elk platform. Dat je van Spotify naar Apple Podcasts gaat en het één voor één online zet. Of nog erger, dat je ergens een MP3 op je website plaatst en denkt dat je daarmee gevonden wordt.
Maar zo werkt het niet.
Uploaden via een podcast-host
Wat veel beginners niet weten, is dat er iets tussen zit: een podcast-host.
Zo kun je je podcast uploaden bij een podcast-host en vanuit die host wordt er een RSS-feed gegenereerd. Die RSS-feed is een soort digitale zender die jouw podcast automatisch verspreidt naar alle bekende luisterplatforms. Hierdoor hoef je alles maar één keer goed in te stellen en je aflevering verschijnt vanzelf op bijvoorbeeld Spotify en Apple Podcasts.
En het geldt niet alleen voor het audiobestand, ook de titel en de omschrijving worden automatisch naar alle platforms meegenomen.
Voorbeelden van hostingplatforms
Oké, allemaal leuk en aardig.
Maar waar zet ik dan mijn podcast online?
Nou, zoals je hebt kunnen raden ben ik er voorstander van dat je je podcast uploadt naar een podcast-host. Dit is de plek waar je audiobestand wordt opgeslagen en waar je persoonlijke RSS-feed wordt gegenereerd. Dat klinkt ingewikkeld, dat is het niet. De RSS-feed is er puur ter informatie, maar daar hoef je zelf niets mee te doen.
Dit zijn hostingplatforms waar je je podcast kan uploaden:
- Buzzsprout
- Podbean
- SoundCloud
- Transistor
- En mijn persoonlijke favoriet en een Nederlands platform: Springcast
Via deze hostings gaat je RSS-feed automatisch zijn werk doen en wordt je podcast, dankzij die feed, automatisch doorgestuurd naar allerlei luisterplatforms, zoals:
- Spotify
- Apple Podcasts
- Deezer
- Stitcher
Je hoeft je podcast dus niet handmatig op al die plekken te uploaden. Dat is precies waarom die host en RSS-feed zo belangrijk zijn.
Bij je host stel je in op welke platformen je zichtbaar wil zijn en vanaf dat moment verschijnt elke nieuwe aflevering automatisch op deze kanalen.
Kortom, dit is het verschil tussen hosting en distributie:
- Hosting = de plek waar je podcast 'woont' en waar je je podcasts verzamelt
- Distributie = de kanalen waar je publiek je podcast kan luisteren.
Kun je je podcast ook alleen op Spotify uploaden?
Als je alleen op Spotify zichtbaar wil zijn, dan kun je eenvoudig een account maken op Spotify for Podcasters en vanaf daar je podcast uploaden voor Spotify.
Moet je betalen voor podcast-hosting?
Voor je Nederlandse podcast raadt ik het aan om te hosten via Springcast en daar moet je inderdaad een maandelijks tarief bepalen.
Dat varieert van €9,95 per maand tot €39,95 per maand.
Als je echter niet wil vastzitten aan een duur abonnement, dan kun je helemaal gratis je podcast online zetten op Spotify. Maar onthoud goed dat als je consistent je podcasts online gaat zetten en je er veel energie in steekt, je je investering krijgt terugbetaald. En deze kans vergroot je op het moment dat je podcast op meerdere luisterplatforms te beluisteren is.
De voordelen van een gratis podcast-host
Zoals ik al eerder zei, is Spotify for Podcasters gratis.
En dat is handig omdat:
- Je zonder kosten kan ontdekken of podcasten iets voor je is.
- Je eerst kan oefenen, kan testen of gewoon je hobby met de wereld wil delen (zonder gerichte doeleinden).
- Het gebruiksvriendelijk is.
De nadelen van een gratis podcast-host
Gratis klinkt leuk, maar niets is echt helemaal gratis. Dit zijn de nadelen waar je vroeg of laat tegenaan loopt:
- Beperkte statistieken: Je krijgt vaak maar heel basale info over je luisteraars. Handig als je gewoon voor de lol publiceert, maar minder geschikt als je serieus wil bouwen aan je bereik.
- Advertenties: Sommige gratis hosts voegen automatisch advertenties toe aan je afleveringen. Niet iedereen vindt dat prettig, zeker niet als je professioneel wilt overkomen.
- Opslaglimieten: Bij veel gratis platforms kun je maar een beperkt aantal afleveringen uploaden of wordt oudere content na een tijdje verwijderd.
- Beperkte controle: Jij bent te gast op hun platform. Dat betekent soms dat je minder controle hebt over de technische instellingen, je data of zelfs over je eigen content.
Praktische tips om je podcast slim online te zetten
Nu je weet hoe het werkt wil ik je nog een paar praktische tips meegeven.
Kies een host die past bij jouw doelen
Vraag jezelf af wat je wil bereiken met je podcast. Is het puur voor de lol om te experimenteren of persoonlijke verhalen te delen? Dan kun je prima starten met Anchor of Podbean.
Wil je echter je podcast gebruiken als verlengstuk van je bedrijf? Wil je groeien met je bedrijf en een expertstatus claimen? Dan kun je in mijn ogen het beste investeren in:
- Buzzsprout
- Transistor
- Of zoals ik al eerder zei, raadt ik Springcast aan.
Claim je podcast op de grote luisterplatforms
Belangrijke reminder: je hoeft je afleveringen niet handmatig te uploaden naar Spotify of Apple Podcasts.
Wat je wel eenmalig moet doen: je RSS-feed koppelen aan deze platforms. Bij de meeste hosts kun je dit eenvoudig regelen. Eenmalig instellen en je afleveringen verschijnen daarna automatisch naar alle luisterplatforms.
Let op analytics en groeimogelijkheden
Wil je weten hoeveel mensen naar je podcast luisteren?
Dan is het slim om bij je host te checken welke statistieken je krijgt. Zeker als je podcast een onderdeel is van je marketingstrategie, wil je inzicht in je cijfers.
Start gratis, upgrade als je groeit
Je hoeft niet meteen all-in te gaan. Sterker nog, ik raad je aan om gewoon lekker klein te beginnen.
Start bijvoorbeeld bij Anchor, Spotify for Podcasters of Podbean, ontdek of podcasten iets voor je is, en stap later over naar een premium host als je merkt dat je podcast begint te groeien.
Vergeet niet om je podcast zichtbaar te maken
Tot slot misschien wel de belangrijkste tip: alleen je podcast online zetten is niet genoeg. Je moet zelf ook de wereld laten weten dat je er bent.
Deel je afleveringen op je website, in je nieuwsbrief, op LinkedIn of Instagram. Knip er snippets uit, maak er een blog van (kan ik je trouwens bij helpen 😉) en zorg dat je zichtbaar bent.
Content repurposing met je podcast
Als je podcast eenmaal online staat, dan is er nog een wereld aan mogelijkheden en ben je nog maar net begonnen met het spelletje.
Want wat als je de content en de inhoud van je podcast zou hergebruiken? Dat noemen we ook wel content repurposing.
Wat ik vaak zie is dat ondernemers een podcast inspreken, superveel waarde leveren, inhoudelijk veel te vertellen hebben, maar dat de podcast vroeg of laat in de vergetelheid raakt. De podcast wordt geüpload en that's it.
En dat is echt zonde, zeker als je kijkt hoeveel je deelt op het moment dat je praat.
En daar heb ik iets op bedacht.
Ik kan je op basis van je podcast helpen aan een doorlopende stroom aan content voor je hele marketing. Je podcast is daarmee de basis en dat is in mijn ogen sterk, omdat je podcast je eigen tone of voice is waar je je eigen visie deelt. Daarnaast vinden we het vaak makkelijker om te praten over ons bedrijf, dan dat we daar blogs over moeten schrijven.
Dit kan ik voor je doen:
- Je podcast monteren en publiceren op een podcast-host.
- Een transcript maken van je podcast.
- Op basis van het transcript een goed blog schrijven en je blog optimaliseren (voor SEO) en publiceren op je website.
- Vanuit het transcript een nieuwsbrief maken.
- Vanuit het transcript berichten maken voor je social media (met goede haakjes).
Je podcast is dus de basis. Jij praat en ik doe de rest.
Wil je weten hoe dat werkt? Of wil je direct een gratis online kennismakingsgesprek inplannen?